De Oosterschelde, maar telt ie?

Dit bericht heeft even op zich laten wachten. De vraag is namelijk: “telt ie wel?”. Ja ik heb een mooie tocht gevaren en ja het was mooi weer en ja het was een beginnerstocht, maar ik heb wel hulp nodig gehad om terug te komen in de haven. De laatste 4 à 5 km hebben eerst Hans en daarna Peter, Ben en Hans me de haven in gesleept. Natuurlijk onder het mom van het testen van de nieuwe sleeplijnen, maar toch. Ik heb het niet alleen gedaan. Dus telt ie?

Het blijft de vraag. Het was mooi weer en behoorlijk glad op de heen reis die ongeveer 20 km was om noord om de plaat (zie google kaartje) en eigenlijk viel het me behoorlijk mee. Wel was het ritme van slag. Het was al 11.30 voordat we instapten in Zierikzee en hebben toen eigenlijk geluncht. Ik heb toen al teveel van mijn eten opgegeten denk ik.

instappen 01

instappen 01

Instappen vanaf de steiger maakte een makkelijke start, al ben ik hier wel al vergeten de gps-logger aan te zetten, geen gelogde route dus, maar ingetekend.

instappen 02

instappen 02

alles klaar voor vertrek

alles klaar voor vertrek

Na een lang kanaal kom je de grootse vlakte op van de Oosterschelde, met de vloed mee landinwaarts.

daarheen

daarheen

klopt dat wel

klopt dat wel

Noord op de plaat heen de BV-betonning volgend naar Het Sas

lunch op de dijk bij Het Sas

lunch op de dijk bij Het Sas

Op weg hier naar toe en tijdens de lunch zagen we verschillende keren bruinvissen. Wachtend op de kentering om zo met de eb weer mee te varen terug naar Zierikzee bleek de wind veel vroeger op te steken dan verwacht.

Het ging een heel eind goed, maar onder de brug zat mijn onderrug zo vast dat ik niet meer kon peddelen en evenwicht bewaren tegelijk en de golven kwamen van alle kanten en waren ongeveer 50cm. Doordat de wind tegen de stroming in stond en op de ondiepten van de plaat liepen, was het allemaal roeriger dan gedacht. Vooral het niet even kunnen ontspannen betekende dat ik mijn rug niet meer goed kreeg en dus gesleept moest worden, waarvoor dank heren!

Toch kijk ik alweer uit naar de volgende tocht. Voorlopig echt even op ander water en kortere afstanden blijven om daar de nodig ervaring en uithoudingsvermogen op te bouwen.

Hieronder de kaart, omdat de gps niet meeliep, geen snelheid en een geschatte afstand.


Oosterschelde 2011 weergeven op een grotere kaart

Leave a Reply