Archive for mei 31st, 2011

Niet naar Engelsmanplaat met 5bft, maar wel de Wieden

dinsdag, mei 31st, 2011

Na de tegenvaller op de Oosterschelde en de windverwachting van een goede 5bft op de Wadden, leek mij de tocht naar Engelsmanplaat te hoog gegrepen. Lekker een weekeind thuis dus, maar de tocht over de Wieden kon wel. Ook al was de verwachting een kleine 5bft met vlagen van 6. Maar de tocht werd beschreven als varen door leuke slootjes en alleen de Beulakerweide als groot water. Dus zondag 29 mei om 9.00 op pad. Met 10 kajaks, waarvan 3 dames ingestapt en onder leiding van Bert een mooie tocht gemaakt.

op pad dan maar

op pad dan maar

Voor sommigen onverwacht en tegen alle traditie in begonnen naar rechts, dus tegen de klok in. Door mooie slootjes, grachtjes en over kleinere meertjes kwamen we zo bij de lunchplaats aan.

Belt-Schutsloot

Belt-Schutsloot

En dan blijkt het varen door een zeer toeristisch gebied toch op een echte expeditie te lijken en zijn sommige slootjes ondertussen dicht geslibt. Dus moet er gekeerd worden. De een stapt uit draait zijn boot en vaart terug de ander peddelt een stuk achter uit om in een kleine verbreding de boot om te keren.

het loopt dood keren dus

het loopt dood keren dus

Daarna over de Belterweide naar de lunchplaats (zie googlemaps kaart). Na een goede rust, lekker eten, veel geklets en sanitaire activiteiten het plan de campagne gemaakt voor de terugtocht. Deze zou over de Beulakerweide gaan en de keuze moest gemaakt worden. Onder beschutting van de hoge zijde, recht tegen de wind in de kortste route of met de golven van linksvoor oversteken, om dan met de golven rechtsvoor weer terug te varen naar het hergroeperingspunt. Zelf had ik de keuze snel gemaakt, de roze route op de kaart. De kortste route. De uitdaging om met deze wind de plas 2x over te steken laat ik voor een volgende keer.


Wieden_2011 weergeven op een grotere kaart

Dus na zwaar werk recht tegen de golven in, die een mooi patroon kenden van 3 hoog, 1 minder, dan 3 golven rust en dan weer 3 hoog. Ik schat ongeveer 40cm.
Bij de ingang van het kanaal gewacht op de rest.

schuilen voor de regen bij het wachten

schuilen voor de regen bij het wachten

welke regen bij het wachten

welke regen bij het wachten

En daar langzaam in de verte zagen we puntjes aankomen.

in de verte daar komen ze

in de verte daar komen ze

hergroepering 01

hergroepering 01

hergroepering 02

hergroepering 02

Daarna in een rechte lijn door het kanaal terug naar de auto’s. En weer naar Zutphen, de boten opruimen en rossig van de lange dag buiten naar huis. Weer een heerlijk weekeinde met beweging, water en in de buitenlucht. Heerlijk. Komende tocht is Den Oever-Oudeschild (40+km) mooi niet, maar daarna Pinksterkamp op de Kagerplassen. Ik zal daarvan per dag een verslag maken, zodat jullie kunnen mee genieten. En ik ga niet alleen, Raoul gaat mee. Die is sinds een paar weken lid en vaart met de jeugdgroep. Gezellig samen kamperen en varen.

Hieronder nog even de snelheid over het water afgezet tegen de gevaren afstand. Let op dit is de roze route. De overstekers hebben nog zo’n 5 kilometer meer gemaakt.

wieden 2011 kmu vs afstand

wieden 2011 kmu vs afstand