Archive for april, 2011

De Oosterschelde, maar telt ie?

donderdag, april 21st, 2011

Dit bericht heeft even op zich laten wachten. De vraag is namelijk: “telt ie wel?”. Ja ik heb een mooie tocht gevaren en ja het was mooi weer en ja het was een beginnerstocht, maar ik heb wel hulp nodig gehad om terug te komen in de haven. De laatste 4 à 5 km hebben eerst Hans en daarna Peter, Ben en Hans me de haven in gesleept. Natuurlijk onder het mom van het testen van de nieuwe sleeplijnen, maar toch. Ik heb het niet alleen gedaan. Dus telt ie?

Het blijft de vraag. Het was mooi weer en behoorlijk glad op de heen reis die ongeveer 20 km was om noord om de plaat (zie google kaartje) en eigenlijk viel het me behoorlijk mee. Wel was het ritme van slag. Het was al 11.30 voordat we instapten in Zierikzee en hebben toen eigenlijk geluncht. Ik heb toen al teveel van mijn eten opgegeten denk ik.

instappen 01

instappen 01

Instappen vanaf de steiger maakte een makkelijke start, al ben ik hier wel al vergeten de gps-logger aan te zetten, geen gelogde route dus, maar ingetekend.

instappen 02

instappen 02

alles klaar voor vertrek

alles klaar voor vertrek

Na een lang kanaal kom je de grootse vlakte op van de Oosterschelde, met de vloed mee landinwaarts.

daarheen

daarheen

klopt dat wel

klopt dat wel

Noord op de plaat heen de BV-betonning volgend naar Het Sas

lunch op de dijk bij Het Sas

lunch op de dijk bij Het Sas

Op weg hier naar toe en tijdens de lunch zagen we verschillende keren bruinvissen. Wachtend op de kentering om zo met de eb weer mee te varen terug naar Zierikzee bleek de wind veel vroeger op te steken dan verwacht.

Het ging een heel eind goed, maar onder de brug zat mijn onderrug zo vast dat ik niet meer kon peddelen en evenwicht bewaren tegelijk en de golven kwamen van alle kanten en waren ongeveer 50cm. Doordat de wind tegen de stroming in stond en op de ondiepten van de plaat liepen, was het allemaal roeriger dan gedacht. Vooral het niet even kunnen ontspannen betekende dat ik mijn rug niet meer goed kreeg en dus gesleept moest worden, waarvoor dank heren!

Toch kijk ik alweer uit naar de volgende tocht. Voorlopig echt even op ander water en kortere afstanden blijven om daar de nodig ervaring en uithoudingsvermogen op te bouwen.

Hieronder de kaart, omdat de gps niet meeliep, geen snelheid en een geschatte afstand.


Oosterschelde 2011 weergeven op een grotere kaart

Durgerdam 2011

woensdag, april 6th, 2011

De eerste beginners zeetocht van het jaar, de eerste uitdaging op groot water dus. Natuurlijk ken ik het IJsselmeer en zijn weidsheid.

IJmeer 2011

alles in de verte

Maar door de mist leek het IJmeer, onderdeel van het Markermeer net zo groot. De stilte verbroken door het geluid van de snelweg (A1), de trein en de schepen om je heen.
Niets komt dichterbij

Niets komt dichterbij

We zijn van het Muiderstrand vertrokken en via Pampus naar Durgerdam gevaren. een hele tocht. En net als de andere tochten voel ik de laatste 5 kilometer verschrikkelijk. Ik moet dus toch nog aan mijn conditie werken en wellicht de andere zeetochten pas volgend jaar varen.

Natuurlijk heb ik de boel weer via de gps gelogd en wat foto’s gemaakt. Voor meer foto’s zie de website van ANAX en het foto-archief.


Durgerdam 2011 weergeven op een grotere kaart

na wat opschonen van uitersten, is dit de snelheid afgezet tegen de afgelegde afstand.

Snelheid tov de gevaren afstand

Snelheid tov de gevaren afstand


Opening van het seizoen 2011

vrijdag, april 1st, 2011

Dat lijkt vreemd want een aantal hebben de afgelopen winter gewoon doorgevaren, dat heb je kunnen lezen. Maar voor vele leden betekend de periode tussen oktober en april toch echt dat de boot binnen blijft. Jammer, maar een vrije keuzen. Zondag 29 maart het traditionele rondje Zutphen, nou ja traditioneel? voor mij was het de eerste keer. De vorige keer was “Zutphen by night”. Ik heb een aantal foto’s gemaakt maar eentje gaf helemaal aan hoe het was, redelijk wat mensen, gemoedelijk en mooi weer. Ik post dus deze (klik erop voor een beter beeld!!!):

rondje zutphen 29 mrt 2011

En hij zag dat het goed was

De gps heeft maar 9km vast gelegd en dat klopt van geen kanten. Dus helaas geen afgelegde route in Googlemaps. de volgende keer beter.