Archive for the ‘kano ervaringen’ Category

Weserberglandrallye, Minden, Duitsland

zondag, september 11th, 2011

zatrerdag 3 september om 6.00 uur opgestaan, de auto ingeladen. Patrick opgehaald en naar de Marshaven gereden. Daar stonden Ric, Jaap, Huib en Joke al klaar om naar Minden, Duistland te rijden voor de Weserberglandrallye. Met 7 kano’s op de grote kar reden we om 9.00 weg. Rond 13.00 kwamen we aan op de Kanzlersweide in Minden. Een tijdelijke camping direct aan de Weser tegenover het stadscentrum. Nadat we 3,5 pp hadden betaald om een nachtje te mogen overnachten, hebben wee een mooie plek uitgezocht voor de tenten. Met wat hulp van Patrick en Ric hebben we de nieuwe tunneltent opgezet. Dat was warm werk want de temperatuur was op dat moment boven de 30 graden. Nadat alle tenten opgezet waren zijn Huib, Joke, Annelies en Jaap gaan varen en ben ik met Patrick en Ric in de schaduw gaan zitten bij de bierkar en hebben we het weekeinde ingeluid.

Begin van een goede tocht

Begin van een goede tocht

Na allerlei ongeplande activiteiten kwamen we elkaar tegen 22.00 uur allemaal weer tegen op dezelfde plek bij het bier en hebben we, kijkend naar het vuurwerk, met twee kennissen van Patrick gezellig de avond afgesloten.

Biertje?

Biertje?

Na een uur of 3 slapen, vanwege de feestelijkheden en andere dronken wandelaars ging om 5.30 de wekker. Allemaal opgestaan, de boten geladen, water gekookt en toen op pad naar Hameln ongeveer 40 km verder op. Daar te water en op weg voor de gouden afstand van wat later bleek 67,3 km varen. Wat een mooi gebied. De Weser meandert tussen de berghellingen heen en weer en vlaktes worden afgewisseld met bossen die hoog boven ons uitsteken.

Regen bij vertrek

Regen bij vertrek

Met het idee dat we behoorlijk achter de rest aanvaren hebben we de rivier afgepeddeld. We zagen maar weinig andere kano’s. Wel mooie plaatjes!

Wijds en open

Wijds en open

Wijds en open

Wijds en open

Zoals je op de gps-log kan zien in googelmaps hebben we teveel pauzes in het eerste deel gehad, waardoor we toen de zon doorbrak en het weer warm werd niet meer kunnen rusten, om toch op tijd binnen te zijn. Op de allerlaatste reserves (vapor, vapor) heb ik het einde gehaald.
Wel kregen we nog onverwacht bezoek langs een mooie radarboot. Dit waren de enige golven die we gehad hebben.

Onverwacht bezoek

Onverwacht bezoek

De gps-log heeft het niet zo lang volgehouden helaas. ik heb de laatst kilometers met googlemaps in getekend. Het totaal komt op 67,3 km uit!
Het geeft de “gouden” medaille extra kleur! wat een afstand! En de sticker is natuurlijk ook mooi.

Gouden medaille Minden 2011

Gouden medaille Minden 2011

Sticker minden 2011

Sticker minden 2011

Hieronder nog de kaart in Googlemaps en de afstand tegen de snelheid, let wel dit is alleen voor het gemeten stuk, het bij getekende is niet in de grafiek opgenomen.


Wezerberglandrallye2011 weergeven op een grotere kaart

kmu vs gevaren afstand (gelogd!)

kmu vs gevaren afstand (gelogd!)

.

Long time no see/write? = catch-up

maandag, juli 11th, 2011

Als je hele dagen achter het beeldscherm zit op het werk, dan ga je thuis vanzelf iets anders doen. Ik heb de afgelopen weken weer een serie van Tad Williams herlezen (Heugenis, Smart en het Sterrenzwaard). Fantastische fantasie!
Maar goed een blog is een blog en moet echt eens een nieuw verhaal bevatten, dus bij deze: Pinksterkamp op de Kagerplas, een luiwammestocht op de Weerribben en een Griekse Crisistocht

(meer…)

Niet naar Engelsmanplaat met 5bft, maar wel de Wieden

dinsdag, mei 31st, 2011

Na de tegenvaller op de Oosterschelde en de windverwachting van een goede 5bft op de Wadden, leek mij de tocht naar Engelsmanplaat te hoog gegrepen. Lekker een weekeind thuis dus, maar de tocht over de Wieden kon wel. Ook al was de verwachting een kleine 5bft met vlagen van 6. Maar de tocht werd beschreven als varen door leuke slootjes en alleen de Beulakerweide als groot water. Dus zondag 29 mei om 9.00 op pad. Met 10 kajaks, waarvan 3 dames ingestapt en onder leiding van Bert een mooie tocht gemaakt.

op pad dan maar

op pad dan maar

Voor sommigen onverwacht en tegen alle traditie in begonnen naar rechts, dus tegen de klok in. Door mooie slootjes, grachtjes en over kleinere meertjes kwamen we zo bij de lunchplaats aan.

Belt-Schutsloot

Belt-Schutsloot

En dan blijkt het varen door een zeer toeristisch gebied toch op een echte expeditie te lijken en zijn sommige slootjes ondertussen dicht geslibt. Dus moet er gekeerd worden. De een stapt uit draait zijn boot en vaart terug de ander peddelt een stuk achter uit om in een kleine verbreding de boot om te keren.

het loopt dood keren dus

het loopt dood keren dus

Daarna over de Belterweide naar de lunchplaats (zie googlemaps kaart). Na een goede rust, lekker eten, veel geklets en sanitaire activiteiten het plan de campagne gemaakt voor de terugtocht. Deze zou over de Beulakerweide gaan en de keuze moest gemaakt worden. Onder beschutting van de hoge zijde, recht tegen de wind in de kortste route of met de golven van linksvoor oversteken, om dan met de golven rechtsvoor weer terug te varen naar het hergroeperingspunt. Zelf had ik de keuze snel gemaakt, de roze route op de kaart. De kortste route. De uitdaging om met deze wind de plas 2x over te steken laat ik voor een volgende keer.


Wieden_2011 weergeven op een grotere kaart

Dus na zwaar werk recht tegen de golven in, die een mooi patroon kenden van 3 hoog, 1 minder, dan 3 golven rust en dan weer 3 hoog. Ik schat ongeveer 40cm.
Bij de ingang van het kanaal gewacht op de rest.

schuilen voor de regen bij het wachten

schuilen voor de regen bij het wachten

welke regen bij het wachten

welke regen bij het wachten

En daar langzaam in de verte zagen we puntjes aankomen.

in de verte daar komen ze

in de verte daar komen ze

hergroepering 01

hergroepering 01

hergroepering 02

hergroepering 02

Daarna in een rechte lijn door het kanaal terug naar de auto’s. En weer naar Zutphen, de boten opruimen en rossig van de lange dag buiten naar huis. Weer een heerlijk weekeinde met beweging, water en in de buitenlucht. Heerlijk. Komende tocht is Den Oever-Oudeschild (40+km) mooi niet, maar daarna Pinksterkamp op de Kagerplassen. Ik zal daarvan per dag een verslag maken, zodat jullie kunnen mee genieten. En ik ga niet alleen, Raoul gaat mee. Die is sinds een paar weken lid en vaart met de jeugdgroep. Gezellig samen kamperen en varen.

Hieronder nog even de snelheid over het water afgezet tegen de gevaren afstand. Let op dit is de roze route. De overstekers hebben nog zo’n 5 kilometer meer gemaakt.

wieden 2011 kmu vs afstand

wieden 2011 kmu vs afstand

December 2010

zaterdag, december 18th, 2010

Vrijdag 3 december zitten we om de haard in het clubhuis, buiten ligt er sneeuw, is de Houthaven dichtgevroren en houden de deinende boten de Marshaven open. Dan heb ik een ingeving. Het varen houdt bij mij op bij 0 graden. De laatste tocht met een temperatuur van zo’n 5 graden, ben ik de hele avond bezig geweest mijn stomp weer warm te krijgen. De doorbloeding van de stomp is altijd al minder geweest. Eerst maar een zien of ik ergens een oude neopreen kan vinden met een nog goed rechterbeen. Dan kan ik een stompkous maken die in mijn eigen pak gedragen kan worden voor de warmte. Dan gaan we opnieuw bekijken tot welke temperatuur ik door wil varen.
Het eerste vaarjaar is dus voorbij. Ik heb genoten en heb een nieuwe passie. Ben lid van een fijne vereniging, waarvan de leden altijd klaar staan me te helpen, daardoor is de beleving nog mooier. Volgend jaar kijken naar een gps waardoor ik de gevaren tochten ook kan voorzien van een kaartje met de route, foto’s en andere leuke vermeldingen.
Iedereen de beste wensen voor 2011, geniet van de Kerstdagen, vaar, kijk, leer en rol ze.

gevaren? ja natuurlijk!

woensdag, oktober 27th, 2010

er was de eerste zaterdag van de maand natuurlijk de eerste BFN-tocht-oktober. Lekker met een groepje op en neer naar het strandje.

de_rest_op_achterstand

de rest op achterstand?

waarbij Patrick een mooie eskimorol uitvoerde, de helft dan. het gedeelte dat mij ook altijd lukt ūüėČ

patrick_gered_na_wat_zwemmen

Patrick gered na wat zwemmen

Met Patrick heb ik ook een avond tocht gehouden, we konden zaterdag en zondags niet. De verlichting is natuurlijk niet voor niets gekocht. Dus maar weer op en neer naar het strandje. Best spannend met veel vrachtschepen die door de lage waterstand behoorlijke golven trokken en hard voeren. Maar alles OK natuurlijk.

savonds_varen_op_de_ijssel

s avonds varen op de ijssel

En afgelopen zaterdag naar Arjen Bloem geweest voor een goede Drytop.

maardaningeel_dezejas

maar dan in geel

Maar goed ook want op mijn eerste echte tocht, op de Kromme Rijn, hebben we twee flinke hagelbuien gehad. En ook al was de jas met de zon erop aan de warme kant. Was het lekker warm tijdens de buien! (Odijk – Cothen – Odijk)

Klaar voor vertrek 24-10-2010

Klaar voor vertrek

Mooie overdraag plek

Mooie overdraag plek

Voor meer foto’s door onder andere Wim en Patrick, zie de site van Anax en het Anax-fotoarchief 2010.

Zutphen bij Nacht / by night

zaterdag, augustus 28th, 2010

Sinds de 35 km een aantal keer op en neer naar het strandje geweest, de laatste keer te stoer, te veel stroming en dus met de eendjes gespeeld of te wel plons ;-(. Maar afgelopen vrijdag werdt een traditie geboren en/of voortgezet. Rondje Zutphen bij nacht en dan met eten, het leven kan niet beter! Organisatie, hulptroepen, vaarmeester en mede kano√ęrs bedankt voor deze fantastische ervaring. Laten we deze tocht in deze vorm op de vaarkalender zetten.

Zutphen bij Nacht

Zutphen bij Nacht


Foto by Arjan Hendriks(c)


Rondje Zutphen weergeven op een grotere kaart

Niet gevaren, wel leuke berichten

zaterdag, juni 19th, 2010

Gisteren niet gevaren, woensdag en donderdag zoveel last van mijn knie dat ik een keertje rust neem. De leuke dingen zijn: de dakdragers kwamen dinsdag binnen, dus die direct op de auto gepast. Arjen Bloem belde mijn boot is binnen, die gaan we zondag ophalen in Wormer. En de stickers van Fatpaddler.com zijn binnen. Die kunnen Patrick en ik, beide Valley Aquanaut kano√ęrs net als Sean Smith de Fatpaddler himself, op onze boten plakken en zo vormen we de “Dutch Chapter” van Fatpaddler.com. Volgende week is het “koudekippen-tocht” dat is 12 km roeien voor een maaltijd lekkere koude kip. Het addertje is: na het eten tegen de stroom in terug ūüėČ

Kano-op-IJburg

zondag, juni 13th, 2010

afgelopen vrijdag techniek training in de haven, naast de peddelslagen ook geoefend met vlotje bouwen, van kano wisselen, weer in de boot helpen en weer rechtop komen met behulp van de punt van een andere boot.
Zondag naar de open dag van kano-op-ijburg daar samen met Marja Stabel en collega kanoster van de windhappers laten zien dat je met een handicap prima mee kan doen met het kanoplezier. Erg gezellig. Veel leden toegewenst voor deze vereniging die zich in IJburg inzet voor aanbieden van kanoplezier voor kinderen met een handicap.

PS de Valley is nog niet binnen, net als de dakdragers. Hopen dat beide deze week beschikbaar komen. ;-))

Met de grote mensen mee en beperkt succes in Wormer

maandag, juni 7th, 2010

Afgelopen vrijdag mocht ik voor het eerst met de “grote mensen” mee naar het strandje. 5+ km tegen de stroom in, helaas de laatste 1,5 km gesleept. Terug helemaal op mezelf, maar dan wel stroom mee. Zondag met Patrick naar Arjen Bloem gereden men zou altijd een Valley Aquanaut HV op voorraad hebben. Alleen nu effe niet, zo bleek. Toch maar gevaren in een Dagger Charlston.

En daar na als alternatief voor de Aquanaut in de Scorpio van P&H (de Cetus PE)

Maar dat wordt het toch niet, deze boot is net iets te gevoelig voor het opkanten en daarvoor mis ik de controle rechts te veel. Dus maar de Aquanaut HV gereserveerd uit de volgende levering. Arend dacht dat hij me vandaag of morgen kan vertellen wanneer de boot binnen komt. En dan opnieuw bekijken hoe haar aftehalen.

Deze wordt het dus:
thanks Fatpaddler.com

Zeiknat en tot nu toe….

dinsdag, april 27th, 2010

Vorig jaar november bedacht ik me dat ik meer dan 20 jaar geleden in een kajak gezeten had en daarmee veel plezier heb gehad. Daarmee was het plan geboren om het kajakken weer op te pakken. Een andere reden was de verkoop van de Albatros. Ik was bang vele weekeinden weer op de bank terecht te komen.

In december en januari contact gezocht met kanovereniging ANAX te Zutphen als basis voor het kajakken. Ondertussen ook op het internet gezocht naar geschikte kajaks en de prijzen daarvan. In Nederland kom je dan bij Arend/Arjan Bloem terecht in Wormer. Daar ben ik prima rondgeleid en voorzien van adviezen over het type boot dat voor mij geschikt zou zijn.

Daarnaast op Internet ook het kanoforum gevonden en daar de vraag neergelegd of er kanovaarders ware die ervaring hadden met het varen met een handicap. Daaruit contact gekregen met Ed Wubbe uit Haarlem die op zee vaart en ook een been mist. Hij loopt en vaart zonder prothese. Ikzelf ben er ook altijd vanuit gegaan dat ik zonder zou varen, maar er zijn ook voorbeelden van mensen die met prothese varen volg de reacties op mijn posting maar.

uit de gesprekken bij Arjan Bloem en met Ed blijkt dat ik op zoek moet naar een zogenaamd “high volume” kajak, zonder roer maar met scheg. voorbeelden hiervan zijn de polyester uitvoeringen van:

En natuurlijk het nodige aan kleding en een peddel. Toch een hele investering. Doorsparen dus.

16 april ben ik voor het eerst met een vaarbegeleider van Anax aan het kajakken gegaan. Het was wennen aan de boot die wiebelig aanvoelde (Grandis Gans). Vooral het in en uitstappen is met het ene been een hele uitdaging. Je knie zit hoger dan je heup en dan moet je het hele gewicht (110+ kg) omhoog hijsen. Afgelopen vrijdag voor de tweede keer. Uitgaande van de geslaagde tocht van de 16de mocht ik mee de ijssel op. Daar kwam ik twee tegengestelde vrachtschepen tegen en jawel in de golven om. Heb dus direct het open water reddingswerk kunnen oefenen. Boot dwars op die van Huib. Leeg laten lopen, instappen terug naar een strandje en na het legen toch maar verder varen. op het kaartje staat de heen en terugroute als een lijn aangegeven.

de tocht afgemaakt en daarna lekker gedoucht. 30 april Koninginnedag, dus tot 7 mei geduld hebben. Wellicht wel al een neopreenpak ed. halen.

verdere berichten volgen en ik zal ook de peddelgeschiedenis pagina aanpakken